Behandeltechnieken

Behandelingen

De chiropractoren in onze praktijk maken gebruik van Neurologische Organisatie Techniek, Retained Neonatal Reflexes en Developmental Functional Neurologie. Ook maken zij gebruik van verschillende mobilisatie technieken en specifieke chiropractische manipulatie technieken.

De behandeling is dus gericht op het optimaliseren van neurologische coördinatie en functie en kenmerkt zich in de eerste plaats door een functionele benadering. Wel kunnen mogelijk technieken gebruikt worden gericht op het opheffen van gewrichtsblokkades en herstellen van bewegingsfunctie. Van het ‘recht zetten’ van wervels is dus geen sprake. Daartoe staat een scala aan technieken ter beschikking; de klassieke ‘krakende manipulaties’ zoals Diversified techniek is de bekendste. 

Afhankelijk van de klacht, de oorzaak, leeftijd en de algehele gezondheid van de patiënt wordt het behandelplan samengesteld en wordt er voor een specifieke behandeltechniek gekozen. De chiropractoren gebruiken alle onderstaande technieken gebaseerd op eigen ervaring en uw voorkeur, waarbij het effectief behandelen van de klacht het uitgangspunt is. Vaak zal uw chiropractor u ook oefeningen voorschrijven, en/of adviezen geven over houding en voeding.

Hieronder vindt u een overzicht van de toegepaste technieken:

 • N.O.T.
 • R.N.R
 • P.A.K.
 • C.S.T

Andere toegepaste behandeltechnieken:

 • De Diversified techniek
  De manipulaties zijn er op gericht blokkades in een gewricht op te heffen. Er wordt een korte snelle beweging gemaakt in het “parafysiologisch gebied”, wat resulteert in een opening van het gewricht. Dit kan gepaard gaan met een klein knakje. Het doel is om abnormale bewegingspatronen of bewegingsbeperkingen te corrigeren en daardoor de zenuwfunctie te normaliseren.
 • Activator techniek
  De activator is een apparaat dat een impuls geeft aan de wervelkolom of andere gewrichten. De impuls wordt met hoge snelheid en met precisie gegeven. De diepte en snelheid ervan kan worden ingesteld. De activator is een hulpmiddel voor de chiropractor.  Het wordt voornamelijk gebruikt als aanvulling naast de manipulatie en bij de behandeling van ouderen, kinderen en baby’s.
 • Sacraal-occipitale techniek
  Het sacrum (heiligbeen) is de basis van de wervelkolom. De biomechanica, neurologie en fysiologie van het menselijk lichaam functioneert beter wanneer het bekken in balans is. Het heiligbeen heeft aan beide zijden een gewricht met het bekken(SI gewrichten). De stand en beweeglijkheid van het bekken kan gecorrigeerd worden door middel van blokken (driehoekige kussentjes). Hierdoor kan de balans tussen sacrum/heiligbeen en occiput/achterhoofd, indien nodig, hersteld worden, zodat het zenuwstelsel de kans krijgt optimaal te functioneren.
 • Thompson drop techniek
  Dit is een techniek waarbij speciale behandeltafels gebruikt worden, die de correcties ondersteunen en versterken. De kussens van de tafel veren een korte afstand mee wanneer de correctie wordt uitgevoerd. De tafel absorbeert hierbij de kracht van de correctie.
 • Spierspecifieke methoden zoals Trigger Point Therapy, Myo-Fascial Release en Post-Isometrisch Release technieken om verklevingen binnen en tussen spieren te behandelen.

Behandeltraject

De meeste klachten ontstaan niet van het één op het andere moment, al kan dat wel zo lijken door de acute openbaring van sommige klachten. Vaak heeft het lichaam ongemerkt al voor een aantal kleinere problemen gecorrigeerd voordat het pijn signalen begint af te geven. Helaas gaat ook het herstellen van klachten niet van het één op het andere moment.  Ons behandelplan en behandeltraject is op verschillende fases afgestemd. Hieronder vindt u uitleg:

 • Correctieve fase (pijnbestrijding)
  Het eerste doel is om de primaire oorzaak van het probleem te bepalen om de gerelateerde pijn en symptomen te verminderen. Gemiddeld genomen zijn er twee tot vier behandelingen nodig op korte termijn om dit te bereiken. Het precieze aantal benodigde behandelingen varieert uiteraard en hangt onder andere af van de ernst en hoe lang de klachten al aanwezig zijn. Ook het herstelvermogen van uw lichaam en de oorsprong van de klachten hebben hier invloed op. Bij chronische klachten zal er een langer traject nodig zijn om het genezingsproces op gang te brengen.
 • Stabilisatie fase
  Nadat de pijn verminderd is kan het lichaam weer vrij bewegen en zijn symptomen verminderd waardoor het zenuwstelsel begint zich te stabiliseren. Dit gaat over het algemeen niet vanzelf, omdat het lichaam als het ware vasthoudt aan de oude ‘ongeprogrammeerde’ vaste patronen en compensatie mechanismen. De gewrichten, spieren en het omliggende weefsel moeten namelijk wennen aan de nieuwe situatie om deze vast te kunnen houden. De tweede fase van het behandelplan is er dan ook op gericht om het lichaam terug in balans brengen en ook te houden. Soms zijn hiervoor aanpassingen nodig in uw fysieke houding of aan uw werkplek. Wij geven u dan ook een uitgebreid advies en persoonlijke oefeningen.  Voor het herstelproces van het lichaam is het wel belangrijk om de behandeling voor te zetten.
 • Onderhoud en preventie fase
  In deze fase heeft uw lichaam een balans gecreëerd in de gewrichten spieren en het zenuwstelsel. Waardoor u zo klachtenvrij mogelijk kunt functioneren. Nadat de klachten weg zijn is het natuurlijk wenselijk dat deze niet meer terugkomen. Uw lichaam verdient ook enige tijd en aandacht. Daarom raden wij u aan om uw lichaam periodiek te laten controleren. Voorkomen is beter dan genezen. 

Het is daarom verstandig naast nastreven van de juiste leefwijze regelmatig voor controle terug te komen, de chiropractor zal u hierin adviseren, welke termijn voor u het beste is.

Advies na de behandeling

Een behandeling zal over het algemeen niet vermoeiend of zwaar aanvoelen, maar het zet verandering in gang. Na een behandeling zal het lichaam dan ook druk zijn om deze aanpassingen te verwerken. Het is daarom van belang om na een behandeling goed voor uw lichaam te zorgen. Dit bevordert niet alleen het herstel, maar voorkomt ook dat u een reactie op de behandeling krijgt. De meest voorkomende reacties zijn vermoeidheid, beursheid en spierpijn. 

 • Tijdens de behandeling komen er afvalstoffen vrij uit de spieren en gewrichten. Door er voor te zorgen dat u voldoende water drinkt worden deze stoffen sneller afgevoerd en wordt het herstel bespoedigd. 
 • Zorg ervoor dat u geen zware lichamelijke arbeid hoeft te verrichten na een behandeling. Het lichaam heeft alle beschikbare energie namelijk nodig voor het verwerken van de behandeling. Om een optimaal resultaat te bereiken is rust houden daarom van groot belang. Ook eenvoudige huishoudelijke taken zoals tillen, bukken, stofzuigen, dweilen enzovoorts vergen ongemerkt veel energie van het lichaam, dus grijp dit moment maar eens lekker aan om een rust pauze voor jezelf in te plannen.
 • Rustig bewegen in de vorm van een korte wandeling of een stukje fietsen zijn daarentegen zeer goed voor het herstelproces. Vergelijkt u dit met de cooling-down na een work-out. Een combinatie van voldoende zuurstof en rustig bewegen is zeer bevorderend voor het herstel van uw spieren en gewrichten en een herprogrammering van uw zenuwstelsel.
 • Mocht u toch een reactie ervaren naar afloop van een behandeling in de vorm van bijvoorbeeld een beurs gevoel dan kunt u het beste lokaal koelen. Gebruikt u hiervoor bij voorkeur een cool pack of Cryoderm blauw. Cryoderm is eventueel bij Chiropractie de Schipper in de praktijk te verkrijgen. U dient de cool pack of Cryoderm niet te gebruiken voor gezicht, hals en geslachtsdelen. Coolpack gebruik: Wikkel de cool pack in een theedoek. Houdt de cool pack gedurende 10 tot 15 minuten tegen de pijnlijke plek. Controleer de plek tussendoor regelmatig. Als uw huid zeer rood, stijf of pijnlijk wordt moet u onmiddellijk stoppen. Herhaal dit proces om de twee uur .
 • Mocht u toch een reactie ervaren naar afloop van een behandeling in de vorm van bijvoorbeeld spierpijn gevoel dan kunt u het beste lokaal warm houden. Gebruikt u hiervoor bij voorkeur Cryoderm rood. Cryoderm is eventueel bij Chiropractie de Schipper in de praktijk te verkrijgen. U dient Cryoderm niet te gebruiken voor gezicht, hals en geslachtsdelen.