Chiropractie

Chiropractie in Nederland

In het buitenland, vooral in de Verenigde Staten, is chiropractie een begrip.  Chiropractie is het derde grootste gezondheidssysteem, na de “westerse” geneeskunde en tandheelkunde. In verschillende landen, waaronder vele lidstaten van Europa is het bij de wet een erkend beroep. 

Chiropractie is in Nederland een relatieve nieuwkomer. De eerste chiropractor vestigde zich hier in 1968. Inmiddels zijn er iets meer dan 240 erkende chiropractoren werkzaam in Nederland. Dit is voor heel Nederland veel te weinig en de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) ziet dit aantal graag groeien. 

Erkenning

De Nederlandse overheid heeft chiropractie nog niet volledig erkend. Het wordt ‘gedoogd’ en het is daarom nog steeds een vrij beroep, dat valt onder de noemer ‘alternatieve of complementaire geneeskunde’. Chiropractie is hierdoor niet opgenomen in de BIG-wet en valt daardoor onder de alternatieve geneeswijzen. Omdat in veel andere Europese landen chiropractie wel volledig wordt erkend, zal dit in Nederland naar verwachting binnenkort ook gebeuren. Om de kwaliteit van chiropractoren in Nederland toch te waarborgen is de Stichting Chiropractie Nederland (SCN) in het leven geroepen, waarbij de zogenaamde erkende chiropractoren staan geregistreerd. Bovendien hanteert de NCA al 40 jaar lang strenge richtlijnen waaraan haar chiropractoren moeten voldoen.

Bekendheid

Doordat in Nederland de huisartsen, specialisten en fysiotherapeuten nog niet erg bekend zijn met chiropractie hebben ze soms moeite patiënten naar een chiropractor te verwijzen. Hierdoor komen veel patiënten, vaak via-via, pas in een laat stadium bij een chiropractor terecht. Hoewel het beter is zo snel mogelijk naar een chiropractor te gaan is het nooit te laat! Ook in een later stadium blijkt chiropractie goede resultaten te boeken.