Chiropractie in Nederland

en voor iedereen

Chiropractie in Nederland

In het buitenland, vooral in de Verenigde Staten, is chiropractie een begrip. Alleen al in de V.S. waren er in 2001 ruim 66000 chiropractoren. Dat maakt chiropractie het derde grootste gezondheidssysteem, na de “westerse” geneeskunde en tandheelkunde. In verschillende landen, waaronder vele lidstaten van Europa (onder andere België, Engeland, Zwitserland en de Scandinavische landen), een bij de wet erkend beroep. De chiropractor heeft daar de status van zorgverlener in de eerstelijnszorg en heeft een onafhankelijke behandelingsbevoegdheid zoals die van een arts of tandarts.

Chiropractie is in Nederland een relatieve nieuwkomer. De eerste chiropractor vestigde zich hier in 1968. Inmiddels zijn er iets meer dan 240 erkende chiropractoren werkzaam in Nederland. Dit is voor heel Nederland veel te weinig en de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) ziet dit aantal graag groeien. Ter vergelijking, in Amerika, waar chiropractie zijn oorsprong heeft, zijn ongeveer 70.000 chiropractoren werkzaam.

vervolg-behandeling-eerste-afspraak-de-praktijk-samenwerking-disciplines-overleg-gezondheid-patiënt-Schipper-Chiropractor
Chiropractie-in-Nederland-Chiropractor-Schipper-beweging-gezondheid-walcheren-Zeeland-Nieuw-Sint-Joosland

Erkenning

De Nederlandse overheid heeft chiropractie nog niet volledig erkend. Het wordt ‘gedoogd’ en het is daarom nog steeds een vrij beroep, dat valt onder de noemer ‘alternatieve of complementaire geneeskunde’. Chiropractie is hierdoor niet opgenomen in de BIG-wet en valt daardoor onder de alternatieve geneeswijzen. Omdat in veel andere Europese landen chiropractie wel volledig wordt erkend, zal dit in Nederland naar verwachting binnenkort ook gebeuren. Om de kwaliteit van chiropractoren in Nederland toch te waarborgen is de Stichting Chiropractie Nederland (SCN) in het leven geroepen, waarbij de zogenaamde erkende chiropractoren staan geregistreerd. Bovendien hanteert de NCA al 40 jaar lang strenge richtlijnen waaraan haar chiropractoren moeten voldoen.

Bekendheid

Doordat in Nederland de huisartsen, specialisten en fysiotherapeuten nog niet erg bekend zijn met chiropractie hebben ze soms moeite patiënten naar een chiropractor te verwijzen. Hierdoor komen veel patiënten, vaak via-via, pas in een laat stadium bij een chiropractor terecht. Hoewel het beter is zo snel mogelijk naar een chiropractor te gaan is het nooit te laat! Ook in een later stadium blijkt chiropractie goede resultaten te boeken.

onze-visie-chiropractie-in-nederland-behandelen-behandeltraject-Behandeltraject-behandeling-advies-chiropractor-Schipper
afspraak-maken-chiropractie-in-nederland-gezond-blijven-en-preventie-links-&-downloads-Behandeltraject-gezondheid-chiropractor-schipper-Walcheren-Zeeland

Voor iedereen

Elke fase van het leven kenmerkt zich door een bepaalde groei, ontwikkeling en veranderingen van ons zenuwstelsel, onze wervelkolom, onze gewrichten en spieren. Dit begint al tijdens de zwangerschap en gaat door tot op hoge leeftijd. Ook de belasting van ons bewegingsapparaat tijdens deze fases is heel verschillend. Gevolg hiervan is dat in elke levensfase dan ook specifieke problemen kunnen optreden met zijn eigen klachten.

De chiropractor is expert op het gebied van het zenuwstelsel, de wervelkolom en het bewegingsapparaat tijdens elke levensfase. Wij behandelen in onze praktijk mensen van alle leeftijden met een breed scala van klachten.
De behandeltechnieken worden aangepast aan de leeftijd en de klacht. Een kwetsbare baby wordt vanzelfsprekend met veel zachtere technieken behandeld dan een topfitte sporter. Ook iemand op hoge leeftijd wordt voorzichtiger behandeld omdat er sprake kan zijn van botontkalking (osteoporose) wat broze botten tot gevolg kan hebben.