Gezond blijven en preventie

omtrent uw gezondheid

Gezond blijven en preventie

“Waarom doet het pas nu zeer?”. Veel mensen nemen aan dat “toen het zeer begon te doen, ontstond mijn probleem”. Dat is het geval, als er sprake is van een ongeluk – maar zelden zo in de meeste andere situaties. Vaak is er sprake van een overbelasting voor langere tijd. Dit geeft chronische spanningen in spieren en vermindert de bewegelijkheid in de gewrichten. Zodra er geen normale bewegingsruimte in de gewrichten is, worden er niet normale signalen qua gewrichtspositie en bewegingen naar de hersenen gestuurd. In plaats daarvan wordt er een verhoogde hoeveelheid signalen, zogenaamde nociceptieve signalen, gestuurd.

Pijn en ongemak zijn bewuste opvattingen van nociceptieve input. Onze hersenen werken met een informatiestroom van ca. 3.000.000.000.000 bits per seconde. Maar gezien het feit dat alleen 50 bits onze bewustheid bereiken, betekent dat dat verreweg de meeste informatie onbewust wordt verwerkt, op de ‘automatische piloot’ – dus ook een groot deel van de nociceptieve input. Dat wil zeggen: wij zijn niet altijd bewust van gewricht en spierdisfuncties.

hoofdpagina-gezond-blijven-en-preventie-chiropractor-lichaam-gezondheid-gezond-fysio
afspraak-maken-chiropractie-in-nederland-gezond-blijven-en-preventie-links-&-downloads-Behandeltraject-gezondheid-chiropractor-schipper-Walcheren-Zeeland

Lichaamsbewustheid is in dit verband een sleutelwoord. Hoe meer u zich focust op uw lichaam, des te meer valt u op – en des te sneller reageert u op een gepaste manier op waarschuwingssignalen. Helaas is de lichaamsbewustheid van veel mensen erg klein. De oorzaak is waarschijnlijk te vinden in onze hectische levensstijl waar we meer gefocust zijn op andere zaken dan op ons lichaam. De chiropractische behandeling beïnvloed de neurologische coördinatie van het zenuwstelsel en verbeterd de algehele aansturing in uw lichaam. Hierdoor wordt het natuurlijke lichaamsherstel weer mogelijk gemaakt en geoptimaliseerd. Ons lichaam wordt echter constant op de proef gesteld. Door allerlei omstandigheden in het dagelijkse leven kunnen er weer storingselementen ontstaan die een functionele disbalans veroorzaken waardoor wederom een negatieve spiraal kan worden gecreëerd en nieuwe problemen kunnen ontstaan of oude problemen kunnen terugkomen. Om die reden raden we iedereen aan om preventief op regelmatig basis een checkup te doen. De chiropractor kan deze storingen binnen dit proces op te sporen en elimineren ter voorkoming van klachten. U kunt het zien als een controle bij de tandarts. Het staat u echter vrij om dit niet te doen.

Gezond blijven heeft dus vele aspecten. Naast het vergroten van uw eigen lichaamsbewustzijn is het verder belangrijk dat u begrijpt wat u zelf kunt doen om uw gezondheid te optimaliseren.

Beweging/houding

Zaken als een goede houding en voldoende beweging kunnen ervoor zorgen dat u uw klachten zelf kunt voorkomen. Een manier om een hoger bewustzijn van ons lichaam te krijgen is door beweging en sporten. De activatie van uw posturale spieren is de grootste drijfveer voor het ontwikkelen en actief houden van uw brein. Een gebalanceerd en optimaal functionerend zenuwstelsel is vervolgens weer de basis voor een goede fysieke gezondheid.

Vergeet echter niet dat veel mensen die al aan sport doen ook kwaaltjes oplopen. Dat komt misschien door een (te) eenzijdige sport, te hard trainen zonder rustpauzes, of gewoon niet gepaste training. Het is bijvoorbeeld niet genoeg alleen conditietraining te doen wanneer de spieren het ook nodig hebben om sterker te worden. Zo is het ook niet voldoende om alleen krachttraining te beoefenen wanneer uw lijf ook meer stabiliteit en balans nodig heeft. Voor veel mensen met recidiverende of chronische klachten in bekken, rug, nek en schouders is het noodzakelijk om de stabiliserende spieren van het bekken en de wervelkolom te trainen door bijvoorbeeld Pilates oefeningen of core stability oefeningen.

Voeding
Je bent wat je eet. Zo kort kan het gezegd worden. Tijdens de behandeling wordt aandacht gegeven aan uw voedingspatroon en eetgewoontes en worden er mogelijk adviezen met betrekking tot supplementen gegeven. Wanneer nodig zal u worden doorverwezen naar een specialist op dit gebied.

behandelingen-behandelplan-behandeltechniek-behandelen-Schipper-Chiropractor