Chiropractie

Opleiding tot chiropractor

In Europa zijn enkele erkende universitaire opleidingsinstituten. Deze zijn te vinden in Denemarken, Engeland, Wales, Frankrijk, Spanje en Zwitserland. In Denemarken volgen studenten geneeskunde en chiropractie in de eerste 3 studiejaren dezelfde studie. Opleidingen in Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten zijn populair onder de meeste Nederlandse studenten. Nederland kent nog altijd geen studie chiropractie. De opleiding kan dan ook alleen in het buitenland gevolgd worden.

Chiropractie is een 5-jarige universitaire studie die alleen voltijd gevolgd kan worden. De benodigde vooropleiding is VWO met een exact vakkenpakket. De eerste twee jaar komen sterk overeen met de studie geneeskunde. Daarna is er meer aandacht voor de specifiek chiropractische vakken. Het laatste jaar loopt de student stage in de universiteitskliniek. Tijdens de opleiding oefenen studenten dagelijks de verschillende onderzoeks- en behandeltechnieken op elkaar. Door de ruime hoeveelheid praktische ervaring die zo wordt opgedaan zijn chiropractoren bij uitstek geschikt voor het toepassen van deze technieken. Hiernaast ziet u de vakken die een student volgt. 

De patiënt voorop!

Na het afstuderen hebben de studenten een basisdiploma chiropractie op zak. Om zich daarna aan te kunnen sluiten bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA), dient nog voldaan te worden aan een aantal aanvullende voorwaarden. Zo moet men een stagejaar doorlopen onder actieve begeleiding van een ervaren chiropractor en dient het studieprogramma van de NCA gevolgd te worden. Dit wordt het “Graduate Education Programme” (GEP) jaar genoemd. Het stagejaar wordt afgesloten met een examen dat betrekking heeft op alle facetten van de hele opleiding. Als afronding moet de kandidaat ook een wetenschappelijke casuspresentatie inleveren. Na het voltooien van de gehele studie wordt de titel “DC” (Doctor of Chiropractic) uitgereikt. Het niveau van het GEP-jaar wordt door de Stichting Chiropractie Nederland (SCN) vastgesteld en bewaakt. Pas na afloop van het stagejaar en het examen is men bevoegd om als volledig zelfstandig NCA chiropractor aan de slag te gaan.

De studie tot chiropractor leidt op in een medische tak van de wetenschap, die inmiddels meer dan honderd jaar bestaat. Chiropractie is de laatste tientallen jaren uitgegroeid tot een tak van de moderne gezondheidszorg met een vergelijkbare universitaire opleiding, die wij kennen van artsen. 
Chiropractoren zijn de best opgeleide specialisten op het gebied van manipulaties van gewrichten. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat chiropractie een veilige en efficiënte behandelmethode is met goede resultaten.

Bent u geïnteresseerd in een studie chiropractie? Kijk dan eens op de website van de NCA of surf naar een van de opleidingsinstituten, bijvoorbeeld in Engeland, Anglo European College of Chiropractic.